fbpx

Waarom vallen mannen sneller af dan vrouwen?

Het mannen en vrouwen lichaam is echt niet gelijk, en dan heb ik het niet over het verschil in hormonen en dergelijke. Het is al langer bekend dat mannen makkelijker kunnen afvallen dan vrouwen en dat terwijl ze toch meer eten dan een vrouw. Je zou haast denken dat wanneer er meer wordt gegeten dat dit gelijk op zou moeten gaan. Helaas is het in de praktijk anders en dat heb je vast wel gemerkt wanneer je samen met jouw/een man hetzelfde dieet volgt dat hij sneller resultaten behaalt dan dat je dat als vrouw doet.

Dit klinkt zo oneerlijk terwijl je samen hetzelfde doet en dezelfde moeite ervoor doet. Is het dan dat een man minder snel toe geeft aan verleidingen om dingen te snoepen? Of is het dan een man minder snel lichaamsvet zal aanzetten als een vrouw?
Daarin verschilt het lichaam niet zoveel. Maar wat is het wel?

Wat kan ik doen om sneller af te vallen?

Je kan alles noteren wat je doet. Dat betekend bijhouden hoeveel je eet, drinkt en beweegt. Zodoende maak je inzichtelijk wat er nog ontbreekt of waar je te weinig van doet. Dit is een zeer krachtig hulpmiddel. De reden is dat je jezelf een spiegel voorhoudt om te kijken wat je afgelopen dagen/weken hebt gedaan. Zo kan je terug kijken waar het mis gaat. Je wil immers het afvallen tot een succes maken en dat kan het beste door data te verzamelen. Met die data kan je aan de slag om beslissingen te maken waar je jezelf tekort doet. Zo kun je gerichter een strategie uitvoeren.

Wat als het echt niet lukt?

Er kan disbalans in het lichaam zijn. De onbalans kan zijn een tekort aan vitamines of mineralen. Nu denk je vast, kan 1 vitamine ervoor zorgen dat ik niet kan afvallen. Dat is niet helemaal waar. Wat ik wil aangeven is dat jouw lichaam een heleboel chemische processen uitvoert. Voor elk chemisch proces is een samensmelting van chemische stoffen nodig. Veel processen hebben bepaalde vitamines nodig om goed te verlopen.
Je hebt vast wel eens gehoord van iemand die een ijzer tekort had en daardoor enorm vermoeid was. Of iemand die schildklier problemen heeft en wat minder energie heeft. Nou kan je niet alles fixen met 1 vitamine, maar het kan het lichaam wel helpen om processen weer beter te laten lopen. De onderliggende oorzaak vinden is natuurlijk het beste middel.
Het is raadzaam om dan een bloedonderzoek te laten doen om te kijken of jij tekorten hebt. Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn. Een exces aan insuline kan leiden tot insuline resistentie. Hierdoor kan het lichaam minder goed de vetten aanspreken als energie en is het moeilijker om af te vallen.

Wat is de hoofdoorzaak waardoor mannen sneller afvallen?

Doorgaans hebben mannen meer spiermassa dan vrouwen. Spiermassa gebruikt in rust veel energie. Je kunt dan ook niet mannen en vrouwen vergelijken met betrekking tot afvallen omdat mannen dit kleine voordeeltje hebben.
Wat wel helpt is krachttraining om spiermassa te behouden tijdens het afvallen. Hiermee voorkom je dat je in rust minder energie gaat verbruiken. Een heleboel vrouwen houden niet van krachttraining terwijl ze het net zo hard nodig hebben als mannen.
Stel je bent 10kg afgevallen en je bent ook nog eens 3kg aan spiermassa kwijtgeraakt. Dan is jouw energieverbruik in rust lager dan wanneer je begon met afvallen. Het probleem is wanneer je weer hetzelfde gaat eten dan voorheen zal je ook weer snel(ler) aankomen. 

Hoe voorkom ik dat blijf Jojoën?

Oriënteer je op de diensten van een Personal Trainer. Ikzelf als trainer breng in kaart wat je tot nu toe hebt gedaan. Hierbij kan ik de bottleneck naar boven halen en met een plan komen. Je kunt dan vragen stellen en een gericht plan volgen. Misschien gaat het afvallen wat minder snel dan bij het gebruik van Shakes, maar dan behoud je wel je spiermassa en zijn jouw resultaten langdurend.