fbpx

Glucagon en Saxenda zijn beide bekende namen in de wereld van gewichtsbeheersing en diabetesbehandeling. Hoewel ze op verschillende manieren werken, hebben ze beide hetzelfde doel: het reguleren van de bloedsuikerspiegel. In dit artikel zullen we de verschillen tussen deze twee behandelingen onderzoeken, de bijwerkingen van Saxenda bespreken, en hoe je op een natuurlijke manier glucagon kunt stimuleren door middel van voeding.

Wat is Glucagon?

Glucagon is een hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd. Het speelt een cruciale rol in het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is, stimuleert glucagon de lever om opgeslagen glucose vrij te geven, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt[^1^].

Wat is Saxenda?

Saxenda, ook bekend als liraglutide, is een medicijn dat wordt gebruikt voor gewichtsbeheersing en de behandeling van bepaalde soorten diabetes. Het werkt door het nabootsen van een hormoon in de darmen dat de hersenen vertelt dat de maag vol is. Dit helpt om de eetlust te verminderen en de bloedsuikerspiegel te reguleren[^2^].

Verschillen tussen Glucagon en Saxenda

Hoewel glucagon en Saxenda beide de bloedsuikerspiegel reguleren, doen ze dit op verschillende manieren. Glucagon werkt door de lever te stimuleren om glucose vrij te geven, terwijl Saxenda werkt door de eetlust te verminderen en de insulineproductie te verhogen.

Bijwerkingen van Saxenda

Saxenda kan verschillende bijwerkingen hebben, waaronder misselijkheid, diarree, constipatie, verminderde eetlust, en duizeligheid. In zeldzame gevallen kan het ook ernstigere bijwerkingen veroorzaken, zoals pancreatitis en schildklierkanker[^3^].

Nutriënten die Saxenda Onttrekt aan het Lichaam

Saxenda kan ook invloed hebben op de opname van bepaalde voedingsstoffen. Het kan bijvoorbeeld de opname van vitamine B12 en foliumzuur verminderen, wat kan leiden tot een tekort aan deze voedingsstoffen[^4^].

Hoe je op een Natuurlijke Manier Glucagon Stimuleert door Middel van Voeding

Er zijn verschillende manieren om op een natuurlijke manier glucagon te stimuleren. Een van de meest effectieve manieren is door het consumeren van eiwitrijke voedingsmiddelen. Eiwitten stimuleren de productie van glucagon, wat kan helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren[^5^].

Daarnaast kan het beperken van de inname van koolhydraten ook helpen om de productie van glucagon te stimuleren. Dit komt omdat koolhydraten de productie van insuline stimuleren, wat de productie van glucagon kan onderdrukken[^6^].

Mijn Visie

Hoewel Saxenda een effectief bewezen middel is, en het vaak zelf betaald moet worden, kun je voor dat geld zelfde geld eiwitrijk voedsel kopen die het Glucagon stimuleren om onder andere een vol gevoel te geven. Hiermee geef je het lichaam ook nog eens voldoende eiwitten, wat vaak met het gebruik van Saxenda een uitdaging is. Hoe je het beste glucagon kunt stimuleren kan ik je bij helpen met de voedingsadviezen die ik geef, of in combinatie met Personal Training zodat je niet alleen slank, maar ook fit en sterk word!

Conclusie

Hoewel zowel glucagon als Saxenda effectieve manieren kunnen zijn om de bloedsuikerspiegel te reguleren, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. Saxenda kan bijwerkingen hebben en de opname van bepaalde voedingsstoffen beïnvloeden, terwijl glucagon op een natuurlijke manier kan worden gestimuleerd door middel van voeding. Het is belangrijk om met je arts te praten over welke behandeling het beste is voor jou.

Referenties

[^1^]: Cryer PE. (2007). Glucagon and hypoglycemia in humans. Diabetes Care. 30(4):1052-1059.
[^2^]: Pi-Sunyer X, et al. (2015). A Randomized, Controlled Trial of 3.0 mg of Liraglutide in Weight Management. The New England Journal of Medicine. 373:11-22.
[^3^]: FDA. (2020). Saxenda prescribing information.
[^4^]: Heber D, et al. (2017). Endocrine and nutritional management of the post-bariatric surgery patient: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 102(11):4121-4141.
[^5^]: Nuttall FQ, et al. (2008). Regulation of hepatic glucose production and the role of gluconeogenesis in humans: is the rate of gluconeogenesis constant? Diabetes/Metabolism Research and Reviews. 24(6):438-458.
[^6^]: Veldhorst MA, et al. (2009). Presence or absence of carbohydrates and the proportion of fat in a high-protein diet affect appetite suppression but not energy expenditure in normal-weight human subjects fed in energy balance. British Journal of Nutrition. 102(9):1308-1314.