fbpx

Moet ik minder eten als ik wil afvallen?

Als voedingsdeskundige in Assen krijg ik vaak vragen over hoe men gezond kan afvallen. Het is belangrijk om te begrijpen dat afvallen niet betekent dat je minder moet eten, maar dat je een gezonder eetpatroon moet creëren. Dit kan bereikt worden door het eten van voedzame voeding en het vermijden van voedingsmiddelen die erg verwerkt zijn.

Een van mijn belangrijkste tips is om te beginnen met het plannen van je maaltijden. Door je maaltijden van tevoren te plannen, kun je ervoor zorgen dat je gezonde keuzes maakt en voorkom je dat je naar ongezonde snacks grijpt. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken en regelmatig te bewegen. Dit helpt niet alleen bij het afvallen, maar ook bij het creëren van een gezonde levensstijl op lange termijn.

Krijg ik een speciaal dieet? 

Veel diëten die gevolgd worden zitten vaak vol met restricties van wat je wel en niet mag eten. Denk maar aan de volgende diëten die je veel voorbij hebt zien komen

 • Dr Frank (Eiwit dieet)
 • Sonja Bakker (laag vet dieet)
 • Ketogeen dieet (veel vet, matig eiwit en geen koolhydraten)
 • Koolhydraat arm (weinig tot geen koolhydraten)

Deze diëten werken tot op zeker hoogte is dat je ze exact volgt. Het nadeel alleen is dat een heleboel mensen die er succes mee behalen het voedingspatroon vasthouden en zo hun resultaten ook verliezen. Hierdoor krijgen ze de kilo’s weer terug dat ze juist met het dieet zijn verloren.

Eigenlijk ben je dus niet bij de kern gekomen waarom je overgewicht hebt. Als je daar achter komt en dat oplost hoef je nooit meer op dieet.

Wat kan een coach voor jou doen op het gebied van voeding?

Wanneer je kies voor begeleid afvallen, kies ik de route van de oorzaak van jouw overgewicht uit te zoeken. Dit kunnen meerdere factoren zijn. Ik zal hieronder enkele factoren uitlichten die de oorzaak kunnen zijn van overgewicht.

 • Insuline resistentie
 • Chronische stress
 • Slaap problemen
 • Slaap tekort
 • Schildklier problemen
 • Ontstekingsfactoren in het lichaam
 • Laag testosteron
 • Verhoogde oestrogenen
 • Verstoorde darmbacteriën
 • Leptine resistentie

Al deze opgenoemde punten heeft nog niet direct een relatie tot het aantal calorieën wat je inneemt. Het lichaam is een groot complex systeem wat graag alles in evenwicht houd. Wanneer er door omstandigheden, of jezelf te lang hebt ontzien van een gezond voedingspatroon en een goede leefstijl, verstoor je dit evenwicht.

Wat kan Personal Training voor mij doen?

Als Personal Trainer geef ik jou de begeleiding die nodig is om gaande weg een voedingspatroon en/of leefstijlpatroon op te stellen die bovengenoemde problemen aan gaat pakken. Het is belangrijk dat je hierbij in acht neemt dat deze dingen tijd kosten om weer te herstellen. Een medicijn van de dokter kan snel een symptoom onderdrukken maar pakt de oorzaak niet aan. Dat is de visie die ik altijd voor mijn klanten heb, is de focus te leggen op de lange termijn resultaten zonder een terugkeer. Want zeg eerlijk, jij wil geen JoJo effect hebben voor je lichaamsgewicht en steeds weer opnieuw die 10 kilo kwijt raken. 

Dit is de strategie die ik uitvoer. In het begin vind je het vast moeilijk om dingen te veranderen. Alleen van binnen weet je ook dat dit de oplossing naar jouw probleem is. Een quick-fix is niet het antwoord waar je naar op zoek bent, en brengt in vele gevallen meer ellende met zich mee. 

Hoe ziet een coaching traject er uit?

Allereerst is er een intake gesprek met jouw geschiedenis van afval pogingen, blessures en eventuele medische geschiedenis. Het is belangrijk om een beeld te krijgen wat in het verleden is gelukt, en waar je nu tegen aan loopt. Vervolgens gaan we aan de slag met sporten om niet alleen de spiermassa vast te houden, maar ook aan wat spieropbouw te doen. Hierdoor blijft je metabolisme goed op pijl of verhoog je die zelfs!

Met een weegschaal meten we of je vetpercentage ook naar beneden gaat. Het vet percentage is eigenlijk hoeveel gewicht van jouw lichaam is lichaamsvet. En dan kan nooit 0% zijn.

Voor een man is een vetpercentage van 10-15% goed, en voor een vrouw 18-25%.

De reden dat een vrouw meer lichaamsvet heeft, heeft met de hormoon huishouding te maken. 

Wanneer je afvalt en je spiermassa blijft hetzelfde, en het vetpercentage neemt af, dan zijn we goed op weg. Dit betekend dat je lichaam veel beter functioneert en dat het lichaam de vetten ook kan gebruiken als energie!

Waar kan ik een intake inplannen?

Als je op zoek bent naar een Personal Trainer in Assen die jou kan helpen bij het opstellen van een gezond eetpatroon en het verliezen van gewicht, dan ben je bij mij aan het juiste adres. Ik geloof in het vinden van evenwicht tussen voeding, beweging en rust om zo op een duurzame manier jouw doelen te bereiken. Met mijn expertise en persoonlijke begeleiding help ik jou om te werken aan jouw gezondheid en fitheid.

Vul hieronder het contact formulier in om een afspraak in te plannen.