fbpx

Wat is omega-3?

Er zijn 3 soorten omega-3 vetten, ook wel vetzuren genaamd.

 1. DHA (docosahexaeenzuur)
 2. EPA (eicosapentaeenzuur)
 3. ALA (Alfalinoleenzuur)

Elke variant is belangrijk voor ons lichaam. Deze vetten moet je via je voeding binnen krijgen. Hierdoor worden ze ook wel Essentiële vetzuren genoemd. Het woord essentieel zegt het al, dat het noodzakelijk is om binnen te krijgen.
Veel van deze omega-3 vetten kun je via vis binnen krijgen. Daarom is het belangrijk om geregeld vis te eten om deze belangrijke vetten binnen te krijgen. ALA is de enige variant die via plantaardige voeding te verkrijgen is.

Wat doet elke variant van omega-3?

We beginnen met de DHA variant.
DHA is het vetzuur dat zorgt voor een goede ondersteuning van hersen- en zenuwweefsel.
Het is bewezen dat het helpt om concentratie te verbeteren en je geheugen functie te verbeteren. Ik kan me voorstellen dat dat een goede reden is om genoeg of meer DHA binnen te krijgen, zeker als je bovenstaande nogmaals moet lezen.

De EPA variant is voor het tegengaan van teveel inflammatie, oftewel ontstekingsprocessen in je lichaam. Begrijp me niet verkeerd, deze ontstekingsprocessen zijn nodig anders kunnen we niet herstellen. Het gaat echter mis op het moment dat er teveel ontstekingsprocessen in het lichaam aanwezig zijn. Hierdoor is een cascade aan negatieven gezondheidsklachten aan ten grondslag. Een daarvan is insuline resistentie.

ALA is het omega-3 vetzuur in plantaardige voeding. Het probleem met dit vetzuur is dat het in het lichaam slecht omgezet kan worden naar een DHA of EPA variant. Dat is de reden dat je naast plantaardige voeding, ook vis nodig hebt om DHA & EPA binnen te krijgen.
Hieronder een korte lijst met voedingsbronnen met ALA

 • Lijnzaad
 • Raapzaadolie
 • Pompoenpitten
 • Tofu
 • Walnoten

Welke variant moet ik kiezen?

Hiervoor heb ik een eenvoudig ezelsbruggetje…
De “H” in DHA gebruik ik voor HERSENEN
De “P” in EPA gebruik ik voor PIJN

Indien je de voorkeur hebt voor meer concentratie en geheugen, dan kies je een visolie supplement met meer DHA.
Wanneer je pijn of verhoogde ontstekingswaardes dan kies je voor een visolie supplement met meer EPA.

Hoe helpen Omega-3 vetten mijn gezondheid te verbeteren?

 • Verminderd risico voor cardiovasculaire ziektes.
 • Verminderd risico op sterfte wanneer je vasculaire ziektes hebt.
 • Verminderd risico op bloedstolsels omdat omega-3-vetzuren helpen voorkomen dat bloedplaatjes aan elkaar klonteren.
 • De voering van de bloedvaten glad en vrij houden van beschadigingen die tot dikke, harde bloedvaten kunnen leiden. Dit helpt voorkomen dat er zich plak vormt in de bloedvaten.
 • Verlaging van triglyceridenniveaus door de snelheid die ze in de lever vormen te vertragen. Hoge niveaus van triglyceriden in het bloed verhogen het risico op hartaandoeningen.
 • Minder ontstekingen. Atherosclerose (verharding van de slagaders) wordt verondersteld de ontstekingsreactie van uw lichaam te veroorzaken. Omega-3-vetzuren vertragen de productie van stoffen die vrijkomen tijdens de ontstekingsreactie.

Welke moet ik NIET kiezen?

Mensen, koop alsjeblieft geen visolie capsules met Omega 3-6-9, of andere vormen van oliën in de capsules. Fabrikanten doen dit om de prijs te drukken. Je kan soms voor €5 al een potje “visolie” kopen. Het grotendeel zal andere oliën bevatten die je via je voeding al genoeg binnen krijgt.

Conclusie

Het is eigenlijk geen debat of omega-3 vetzuren goed voor je zijn of dat je genoeg via voeding of suppletie binnen zou moeten krijgen om je gezondheid te behouden of te bevorderen.

Disclaimer
Voordat je 3 gram of meer gaan innemen als capsule, je medicatie gebruikt, zwanger bent of wil worden vraag eerst je arts of therapeut of je dit aan je voedingspatroon kan toevoegen