fbpx

In mijn jaren als Personal Trainer heb ik geregeld mensen die onderrug klachten hebben. Ik stel heel vaak de vraag of ze veel zitten, aangezien dat de eerste indicatie is waardoor onderrug klachten ontstaan. Uiteraard is dit niet altijd het geval. Er kunnen ook andere oorzaken ten grondslag liggen. Als spieren verzwakt raken kan er ook spanning ontstaan die pijn kan veroorzaken.

Wat is een veel voorkomende oorzaak van rugpijn?

We hebben een zit cultuur. Veel mensen hebben kantoor werk of besturen een voertuig. Aangezien het nodig is voor je werk is dat niet te veranderen. Maar op den duur kan het zitten een vervelende bijwerking op bepaalde spieren hebben. Het is een aanpassing van het lichaam naar een (nieuwe) omstandigheid.

Een spier die hierdoor zich gaat aanpassen is de Psoas spier. Zoals je op het onderstaande plaatje ziet, zit deze aan je onderste wervels van je ruggengraat/wervelkolom en aan je bovenbeen/dijbeen. Als deze korter wordt dan zie je aan de rechterkant van het plaatje dat de wervelkolom een andere curve aanneemt. Zo veranderd ook de stand van je lichaam. Je billen/heup gaat verder naar achteren staan en je onderbuik gaat meer naar buiten staan.
Het is van belang voor je lichaam om dit weer te herstellen. Of op de lange duur dit kan lijden tot een verknelde zenuw of hernia durf ik niet te zeggen. Dit kan je bij twijfel beter vragen aan je fysiotherapeut/chiropractor/manueeltherapeut.

Wat is de rekoefening die ik kan doen?

Je kan de volgende rekoefening doen genaamd de knielende Psoas rek.
Wat je doet is dat je op 1 knie gaat rusten en 1 voet zet je voor je. Vervolgens ga je naar voren leunen zodat je Psoas spier opgerekt wordt. Een lichte rek dien je te voelen, en het moet niet zeer doen.

Je doet dit bij elk been. De Psoas spier kan per kan verschillen in spanning en daarom is het beter om beide kanten te rekken. Zo kom je er ook snel achter welke kant het meest op spanning zit. Meestal is dat ook de kant waar je de meeste pijn voelt.
Hieronder nog een afbeelding van het andere been

Ik heb last van mijn knie of knieën en kan deze bovenstaande oefening niet doen!

Wanneer je iets van reuma of artrose in je knie hebt kan dit pijnlijk zijn om in deze positie de rekoefening uit te voeren.
Gelukkig zijn er alternatieven met dezelfde effectiviteit zonder dat je daarvoor op je knie hoeft te steunen.

Je gaat de rekoefening liggend doen. De voorkeur heeft het bed, maar het kan ook op de bank. Het beste is wanneer je op je bed/bank zit dat deze hoger is dan een normale stoel. Oftewel je knie moet niet in een 90-graden positie zitten meer eerder een 145-graden postie.
Hieronder zie je een afbeelding dat ik de rekoefening voor doe op een fitness bankje, echter is dit puur voor de demonstratie.

Wat je doet is je gaat zitten op je bed/bank en gaat achterover liggen met beide knieën opgetrokken. (plaatje 1 & 2)
Vervolgend pak je met beide handen je rechter knie vast, en laat je het andere been rustig naar beneden vallen. (plaatje 3 & 4)

Voorbeeld van de andere zijde

Wat je doet is je gaat zitten op je bed/bank en gaat achterover liggen met beide knieën opgetrokken. (plaatje 1 & 2)
Vervolgend pak je met beide handen je linker knie vast, en laat je het andere been rustig naar beneden vallen. (plaatje 3 & 4)

Hoe vaak moet ik dit doen?

Er is hier geen eenduidig antwoord voor. Doe dit 1-2 maal per dag om de Psoas spier op te blijven rekken. Hoe vaker je dit rekt hoe meer flexibiliteit je krijgt. Is een strakke Psoas spier de oorzaak van je rugklacht/rugpijn dan heb je het met deze rekoefening opgelost. Mocht deze oefening je niet helpen verwijs ik je door naar een fysiotherapeut/chiropractor/manueeltherapeut om de oorzaak te achterhalen.

Succes! en hopelijk blijf je van je rugpijn af!Klaar om serieuze stappen te maken?
.
.

Er zijn 3 stappen hoe ik jou kan helpen…

 1. Lees meerdere artikelen op mijn blog om in grote lijnen de kennis tot je te nemen en stappen te zetten.
  In deze blogs staat niet alleen wat er met je aan de hand is, maar ook stappen die je kan uitvoeren om je gezondheid terug te krijgen en je weer zoals vroeger te voelen. Dat is vast 1 van de redenen dat je op mijn website aan het kijken bent.
 2. Ik kan je puur en alleen helpen met voedingsadvies
  Je kan hier alles over lezen op de voedingsadvies pagina. Dit is gericht op mensen die alleen met hun voeding aan de slag willen
 3. Wordt lid van de club!
  Ik doe dit al sinds 2015 en help mensen dagelijks om fitter, sterker en gezonder te maken. Je kan van mij verwachten dat ik je help met voedingsadvies en met training. Dit kan met Personal Training waarbij jij in je eentje alle tijd, aandacht en begeleiding krijgt toegespitst op jouw wensen. Houd je liever van groepstraining? Probeer dan of Small Group Training bij jou past. Wat voor optie je ook kiest.
  Je krijgt 100% aandacht & inzet van mij!

  Contact opnemen? Klik hier