fbpx

Elke dag kan je een vorm van stress ervaren. Ook een leuk moment is een stress vorm, hoe gek dat ook klinkt. Stress beïnvloed onze keuzes. Het is een overlevingsmechanisme wat geprogrammeerd is in ons brein.

 

 

Wat als het probleem niet met voeding begint?

 

 

Voedingskeuzes kunnen de reactie zijn op de omstandigheden die stress geven.
Denk hierbij aan een drukke baan, slecht slapen of ouder van een pasgeborene.

 

 

  • Door de drukke baan, ga je meer frisdrank drinken om je zenuwen te kalmeren
  • Door te weinig slaap ga je minder goede keuzes maken
  • Bingen door een onopgelost probleem wat al langer speelt
  • Workouts skippen omdat je stress al je energie van je wegneemt
  • Schuld gevoel dat je niet goed genoeg voor jezelf zorgt

 

 

Al deze bovenstaande sturen niet in de juiste richting, en dat weet je uiteindelijk ook wel. Hier heb je geen dieet boek of peptalk voor nodig. En je weet vast ook om gewichtsverlies te realiseren je net iets minder calorieën tot je moet nemen dan je verbruikt. Dat is het nou juist, we weten het, alleen om verder te komen lopen we tegen blokkades aan. Het laatste wat je moet doen is jezelf een schuldgevoel gaan aanpraten. De omstandigheden kun je niet altijd veranderen, alleen kun je wel een paar kleine dingen doen zodat je weer in de opwaartse spiraal komt. En dan kan misschien betekenen dat je nog niet afvalt, maar het kan wel betekenen dat je niet verder aan komt. Dit kan ook een winst zijn voor je!

 

 

Wat kan ik wel doen?

 

 

Je kunt natuurlijk tegen jezelf zeggen, IK ga op dieet! Alleen stel jezelf de vraag of het op dit moment gepast is, en of je deze verandering ook langdurig kan volhouden.
Mijn advies richting jou zou zijn om te kijken met jezelf, of met iemand die je vertrouwd, wat je op dit moment de grootste stress geeft. Misschien zijn er meerdere punten, en dat is helemaal niet erg. Als je dit allemaal allemaal in kaart hebt gebracht begin je met het kleinste/makkelijkste probleem.
Dit klinkt gek om met het kleinste probleem te starten, alleen de reden hierachter is wanneer je een klein ding hebt kunnen oplossen jouw dit vertrouwen geeft in jezelf dat je je eigen regie weer terug kunt pakken.
Je kan het zien als een sneeuwbal effect. Naar mate je dagelijks minder stress ervaart, vergroot dit je oplossend vermogen in je brein om uiteindelijk je grote problemen verder aan te kunnen pakken.

 

 

Enkele voorbeelden

 

 

Gratis 10 minuten of meer
Diep Ademhalen Powernap doen
Relaxed thee drinken Grappig filmpje bekijken
Een vriend(in) opbellen Iets in huis opruimen
Met je huisdier knuffelen Kleine workout
Buiten in de zon zitten Wandelen in de natuur
Muziek maken Tijdschrift lezen
Je gedachten op papier zetten Tekenen/schilderen
Dansen op je favoriete muziek Relax app gebruiken

 

 

Is dit de oplossing voor alles?

 

 

Absoluut niet, echter zijn dit stappen die je kunnen sturen naar het verminderen van stress zodat je uiteindelijk niet aankomt of uiteindelijk er klaar voor bent om serieuze stappen te ondernemen.
Houdt voor ogen dat je niet altijd alles zelf kan oplossen. Vraag mensen om je heen voor hulp, of ga uiteindelijk op zoek naar professionele hulp.

Klanten komen met problemen waar ik ook niet altijd een oplossing voor heb. De kunst is om toch iets te bieden. Soms is spiegelen al genoeg, of 1 ding elke dag laten doen. Soms is het ook gewoon zeggen dat je bord al vol genoeg ligt. Jezelf moet afvragen of het stoppen met roken of het stoppen met snacken echt nu moet gebeuren of dat je beter kan gaan doen als dat “ene” is opgelost. Elke kleine stap is er 1. Al deze stappen bij elkaar gecombineerd brengt jouw meer dan jijzelf denkt!